Kaksoissurma Oulun Tuirassa vuonna 1997



* Iäkäs Lempisten pariskunta, Toivo "Topi" (67v), ja Aili (69v) löydettiin murhattuna oman kerrostalo asuntonsa kylpyhuoneesta Kallenkujalta marraskuisena iltapäivänä vuonna 1997. Uhrit löysi toinen heidän pojistaan.

* He olivat varakas pariskunta. Aili oli ollut töissä sihteerinä, Toivo taas kaupunginvarikolla insinöörinä.


* Pariskunta oli hyvin aktiivinen, esimerkiksi harrastusten, ja ystävien parissa. He kumpikin kuuluivat eläkepiiriin, jonka puheenjohtajaksi Toivo oli valittu päivä ennen murhan tapahtumista. Toivo Lempinen ei tosin ollut kaikkien mieleen, häntä kuvaillaan hankalana ihmisenä, joka aiheutti myös työpaikallaan paljon eripuraa. Hän oli pomona armoton, ja koko työpaikalla kukaan ei pitänyt Toivosta, tai ajatellut hänen toimintansa olevan inhimillistä. Sosiaalisessa elämässä Toivo oli kuitenkin erilainen, ja varsin pidetty herrasmies.


* Murhat ovat tapahtuneet keskellä päivää. Yksi naapuri mainitsee kuulleensa epätavallista meteliä, mutta epäilleensä kyseessä olevan vain perheriita.


* Toinen pariskunnasta (ei selviä kumpi), on samana päivänä kävellyt kotoaan pankkiin, ja takaisin.


* Molemmat uhrit oli sidottu, ja heitä oli lyöty tylpällä esineellä päähän. Murhan kuvaillaan olleen raaka. Asunnosta ei oltu viety mitään (edes rahaa näkyvältä paikalta).


* Murtojälkiä asuntoon ei löytynyt, joten tekijän epäillään olevan tuttu / muulla tavalla luottamusta herättävä henkilö. Lempiset eivät olisi muuten tätä sisälle päästäneet.


* Poliisi etsi tapauksen jälkeen huomiota herättänyt, taloyhtiön pihalla nähtyä miestä, jolla kuvailtiin olleen hopea haalari, ja salkku. Mies ei koskaan ilmoittautunut poliisille.


* Uhreilla oli kaksi aikuista poikaa, "Joonas", ja "Ilmari". Toinen heistä löysi vanhempiensa ruumiit. Joonaksesta on ollut paljon puhetta, että poika olisi kärsinyt mielenterveys ongelmista. Tätä ei kuitenkaan ole vahvistettu. Pojan vanha luokkatoveri sanoo kuitenkin, että Joonas ei herkän luonteensa vuoksi olisi pystynyt tekemään murhaa. Joonas kuoli oman kätensä kautta minulle tuntemattomana ajankohtana. Ilmari oli hyvin menestyvä, ja isänsä alaisena työskentelevä mies. Ilmarista ei paljoa enempää ole puhuttu.




Epäillyt:

Joku täysin tuntematon ihminen:  En usko tähän teoriaan. Pariskunnasta on puhuttu paljon, että he eivät olisi avanneet ovea tuntemattomalle.

"Joonas" Lempinen: Pojalla oli mielenterveys ongelmia, mutta todella moni tämän tuntenut sanoo, että  "Joonas" ei koskaan voisi tehdä murhaa. Poliisi on myös alusta asti jättänyt hänet pois tutkinnasta, koska pojalla on kuulemma ollut erittäin vedenpitävä alibi.

Eläkepiiriin jäsen: Joku on varmasti suivaantunut siitä, että Toivo valittiin puheenjohtajaksi. Niin pieni asia kuitenkin loppupeleissä on, että kukaan tuskin lähtisi sen takia murhaamaan kahta ihmistä.
Huoltomiehenä, tai muuna vastaavana esittäytynyt henkilö: Tämä olisi ollut toinen vaihtoehtoni tapahtumien kululle. Selittäisi esimerkiksi salkun, mahdollisesti myös harmaan haalarin. Tekotapa on kuitenkin niin julma, että sitä pidetään henkilökohtaisena.

Toivon entinen alainen: Tässä löytyy oma veikkaukseni murhaajasta. Kokonainen teoria alla.



Oma teoriani:

Tästä jutusta löytyy valitettavasti todella vähän juttua mediasta. Minun teoriani on kuitenkin, että heidät murhasi ihminen, jolla oli hyvin paljon kaunaa Toivo Lempistä kohtaan. Mahdollisesti entinen alainen, tai joku muu, jonka kanssa mies on ollut tekemisissä työn merkeissä.

He ovat päästäneet murhaajan kotiinsa, koska tämä on ollut Toivolle tuttu mies. Murhaaja on kiristänyt jollakin aseeksi luokiteltavalla asialla, ja vaatinut itselleen tietyn summan rahaa. Rahaa ei sillä hetkellä ole ollut, joten toinen Lempisistä on lähtenyt pankkiin hakemaan kyseistä summaa. Minä veikkaan Ailia.

Sillä aikaa, kun Aili on ollut pankissa asiaa toimittamassa, Toivo, ja murhaaja ovat ajautuneet riitaan. Tästä johtuu epätavallinen naapurin kuulema melu. Murhaaja on tappanut Toivon, ja Ailin tullessa kotiin, hänen on ollut pakko tappaa myös Aili, jotta voisi pelastaa oman nahkansa. Vasta teon jälkeen murhaaja on raahannut heidät kylpyhuoneeseen, ja poistunut rahojen kanssa.

Harmaa haalari saattaa olla esimerkiksi harmaan sävyinen puku, tai sitten asu, johon kaikki verijäljet tarttuvat, jotta murhaaja voi vaan tekonsa jälkeen riisua sen yltään. Salkussa on luultavasti ollut kiristykseen sopiva ase, ja lähtiessä myös sievoinen summa rahaa.

Tapahtumasta on kaksikymmentävuotta, joten todennäköisesti tämä ei ratkea koskaan. Laita toki alle oma veikkauksesi siitä, mitä Lempisille tapahtui.

Kommentit